Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Odiseea chinezeasca o calatorie epica moderna

Am auzit pentru prima data numele de Ulise in copilarie, asa se numea un baiat de joaca si toti il strigam Ulise, initial credeam ca este o porecla dar mai tarziu cand am crescut am aflat purul adevar, asa a fost botezat de parinti. Nici nu-mi puteam imagina ce nume ciudat i-au putut da parintii unui copil, uneori chiar faceam glume pe seama lui. In scoala generala am invatat despre cultura greaca, Legendele Olimpului si Poemele Homerice pe care le-am citit cu placere mai tarziu. Dupa ce am lecturat poemele homerice, am avut asa un sentiment care parca ma indemna sa fac si eu o calatorie pe mare asemenea lui Ulise si a supravietuitorilor razboiului troian.

Daca stau sa analizez acum la maturitate, inteleg de ce atatea secole, poemele homerice au fost invatate de milioane de elevi, trecand peste mituri si legende care sunt parte integranta a poemelor, exista cu siguranta latura initiatica a acestor poeme. Daca in Iliada vorbim despre istoria razboiului troian, despre o cetate Troia, mitica pana in anul 1870, cand a fost descoperita de arheologul german Heinrich Schliemann, in urma sapaturilor efectuate in Asia Mica, la Hisarlik, Turcia de astazi. In Odiseea, initierea este prezenta din punct de vedere geografic, descriind drumul de intoarecere plin de aventuri si mitologie, a lui Ulise impreuna cu insotitorii sai dupa razboiul troian.

Odiseea mozaic
In zilele noastre a reface Odiseea lui Ulise poate sa fie un lucru mult mai simplu si usor fata de cum era in urma cu 3000 ani, mai ales daca ai in sange virusul calatoriilor, o astfel de aventura poate sa fie la fel de palpitanta si intensa. Chiar daca astazi putem elimina mitologia si legendele din itinerar, ne putem bucura intr-o astfel de calatorie de soare, de mare si de emotia vizitarii locurilor nasterii mitorilor Greciei antice, navigand din Troia pana in insula Ithaca.

De oriunde de acasa putem ajunge usor la Istambul pe calea aerului sau cu autocarul, fiind curse directe din majoritatea localitatilor mai mari de la noi din tara. Dupa ce am ajuns in Istambul ne putem rezerva 2-3 zile ca sa vizitam orasul, incarcat de istorie milenara si plin de obiective turistice care merita vizitate macar o data-n viata, apoi cu un autocar putem ajunge in scurt timp la Troia. Locatia acesteia in stramtoarea Dardanele a reprezentat cheia puterii si a bogatiei detinute de cetate in Antichitate. Vechii tumuli sunt cele mai cunoscute puncte de atractie turistica ale Troiei. Trebuie sa tinem cont de faptul ca Ulise in drumul sau spre casa, dupa asediul si cucerirea Troiei, asa cum este relatata calatoria in epopeea lui Homer, Odiseea, este o legenda. Nici unul dintre locurile unde a poposit Ulise nu poate fi identificat cu siguranta. In schimb, se stie exact unde a inceput si unde s-a sfarsit calatoria si este interesant sa ghicesti care sunt insulele probabil vizitate de Ulise. Dupa ce a parasit Troia, primind dezlegare de la zei, Ulise a urmat un drum haotic inapoi spre casa, serpuind printre insulele grecesti. Dupa ce am poposit in Troia si am vizitat situl arheologic sa ne putem face o idee despre maretia vechii cetati antice, putem lua un feribot de la Ayvalik catre insula Lesbos si beneficiind de cursele regulate de feriboturi intre insulele grecesti putem ajunge usor in insula Creta.

Pe urmele lui Ulise
Daca ne raportam la versurile din epopee putem sa identificam aproximativ itinerarul, astfel s-ar putea ca insula lestrigonilor uriasii care azvarleau cu stanci in corabiile care treceau prin apropiere, sa fie chiar frumoasa insula Santorini, al carei vulcan mai putea erupe in vremea calatoriei lui Ulise. La fel cum conform unor legende locale, minuscula insula Gavdos, din largul coastei sudice a Cretei, ar fi putut sa fie insula vrajitoarei Circe. Intre Chora Sfakion de pe coasta sudica a Cretei si micuta insula Gavdos sunt curse regulate de vapoare care faciliteaza accesul in zona. 

Revenind la epopee, este posibil ca insula stancoasa Kithira cu faleze abrupte aflata intre Creta si Capul Tenaron sa fi fost casa legendarelor sirene care-i ademenea oamenii lui Ulise. Aceasta se afla in drumul lui Ulise in apropierea extremitatii sudice a Peloponesului. Feriboturile asigura legatura dintre Kasteli de pe Creta si Khitira sau Githio, aflate in sudul peninsulei Pelopones, de aici se poate calatori cu autocarul spre Patras, unde feribotul face curse zilnice spre Ithaca. Recomand tuturor sa frecventeze unul din minunatele restaurante cu profil pescaresc ce se insira pe faleza din portul vechi din Githio, unde legenda spune ca frumoasa Elena si Paris s-au imbarcat spre Troia. Ajunsi la destinatie dupa o calatorie frumoasa avem nevoie de putina relaxare in Vathi capitala insulei Ithaca sau putem explora putin insula pe traseele excelente pentru drumetii.

Ca itinerarul sa fie complet trebuie sa ajungem si in Corfu, unde locuitorii sustin ca stanca in forma de corabie, din fata portului insulei este epava pietrificata a corabiei lui Ulise, asa ca este posibil ca Faecia, tinutul regelui Alcinoos sa fi fost chiar Corfu. Legenda spune ca dupa ce i-a ascultat povestea, Alcinoos i-a daruit lui Ulise o corabie care sa-l poarte in Ithaca. Cu siguranta Corfu, cu portul lui natural, marginit de vechi case cochete si de cafenele, este un loc linistit, nimerit pentru o odihna de cateva zile dupa o calatorie epica. Din Corfu sunt chartere pana in Romania sau se pot lua autocare spre casa. 

Ideea unei calatorii epice mi-a fost sugerata de Cristian China Birta in urma lecturii acestui articol prin care isi propune sa faca “O calatorie in care imi propun sa cunosc 10 oameni noi, sa vad 10 locuri speciale, sa citesc 10 carti fundamentale si sa scriu 10 intamplari care m-au marcat”. Cert este ca o asemenea calatorie epica si plina de peripetii, asemeni lui Ulise, dupa ce ajungi la destinatie invatamintele si experientele adunate pot sa fie piatra de temelie a unor memorii care sa ajute in formarea noilor generatii.

The Voyage
In spiritul iubitorilor de aventuri Heineken propune o provocare The Voyage tuturor bloggerilor capabili sa se adapteze oricarei situatii. Daca iti doresti sa traiesti o experienta unica si sa pornesti intr-o calatorie inedita raspunde provocarii „Calatori legendari din social media”, lansate de Heineken care ofera ca premiu un fabulos Space Training.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro