Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Sfaturi despre intretinerea anvelopelor

Intretinerea anvelopelor este foarte importanta atat pentru circulatia pe drumurile publice in conditii optime cat si pentru prevenirea unor evenimente rutiere, care sa fie cauzate de anvelope. Plecand de la ideea ca anvelope gratis nu exista si cele ieftine nu rezista, durata de viata a unei anvelope este direct proportionala cu performanta ei si cu grija noastra personala pentru intretinerea lor. 

O anvelopa este compusa din diferite tipuri de materiale si compusi de cauciuc care ii afecteaza performantele, iar evolutia acesteia depinde de multe elemente, inclusiv conditiile meteorologice, conditiile de depozitare si conditiile de utilizare, printre multi alti factori la care anvelopa este supusa pe parcursul vietii sale. 

www.michelin.ro

In general o anvelopa chiar daca nu a fost folosita niciodata dupa o perioada de 7-10 ani trebuie casata, cu alte cuvinte are totusi un anumit termen de valabilitate relativ. In medie o anvelopa este folosita 4 ani, fiind garantata impotriva defectelor de fabricatie cel putin 18 luni de la data vanzarii, conform cu legislatia in vigoare. Din momentul achizitionarii fiecare dintre noi poate verifica pe anvelopa data fabricatiei inscrisa in seria de 4 cifre aflata la sfarsitul seriei DOT, astfel o serie 1712 inseamna ca anvelopa a fost fabricata in saptamana 17 din anul 2012. Se vor alege numai anvelope si jantele specificate in cartea tehnica a autovehiculului, pentru a corespunde din punct de vedere dimensional, al sarcinii, al vitezei si al profilului benzii de rulare. Nu faceti alegerea anvelopelor doar dupa dimensiuni si pret; cereti-ne sfatul si pentru restul de 90% din procesul de alegere exacta a avelopelor si nu folositi diferite tipuri de anvelope in acelasi timp, desi se accepta ca doar pneurile de pe acelasi ax sa fie identice, este recomandat ca toate cele 4 anvelope sa fie la fel. Chiar daca sunteti mesteri priceputi nu schimbati anvelopele singuri. 

Performanta anvelopelor depinde in mare masura de valoarea sarcinii pe care o suporta, astfel incat o anvelopa incarcata cu o suprasarcina de 20% are o scadere de randament de 30% si uzura mai accentuata. Presiunea in anvelope trebuie sa corespunda cu valorile prescrise in cartea tehnica a masinii, dar si in limitele marcate pe anvelope. Recomand sa nu rulati cu presiune mai mica decat cea indicata, astfel riscati deteriorarea anvelopei in scurt timp, de asemenea la rularea in aceste conditii este diminuata capacitatea de franare si stabiltatea autovehiculului. La fel cum recomand sa nu rulati cu o presiune mai mare, aderenta va fi mai scazuta si banda de rulare se va uza excesiv. Este recomandat ca atunci cand verificati presiunea asigurati-va ca anvelopele sunt reci, deoarece o roata calda are o presiune mai mare decat atunci cand este rece. Verificati presiunea in anvelope periodic, odata la doua saptamani. Recomand sa nu curatati anvelopele cu obiecte ascutite si sa nu reparati anvelopele in regie proprie. 

Este important ca orice autovehicul sa aiba cele 4 roti corect aliniate. Rotile nealiniate se opun miscarii naturale a autovehiculului cauzand probleme de directie, oboseala soferului si o uzura prematura si neuniforma a anvelopelor. Rotatia periodica a anvelopelor este o parte importanta a intretinerii anvelopelor. Scopul principal al rotatiei regulate a anvelopelor este de a asigura o uzura mai uniforma a tuturor anvelopelor vehiculului. Daca urmeaza sa montati doua anvelope noi si doua anvelope uzate, aveti grija sa montati anvelopele noi pe axa spate. Nu montati niciodata pe aceeasi axa anvelope cu grad de uzura diferit si nu folositi anvelope de vara combinate cu anvelope de iarna. 

Anvelopele neechilibrate cauzeaza vibratii ale automobilului la anumite viteze. Aceasta poate duce la o uzura prematura si neuniforma a anvelopelor, precum si la uzura nedorita a suspensiilor vehiculului dumneavoastra. Asigurati-va ca anvelopele sunt echilibrate la montarea acestora pe jante pentru prima oara sau la remontarea acestora in urma reparatiilor. Echilibrul anvelopelor trebuie verificat la primul semn de vibratie. 

www.michelin.ro

Anvelopa ofera siguranta doar atunci cand adancimea canalelor caii de rulare indica cel putin 4 mm si nu folositi anvelope cu adancimea profilului mai mica de 4 mm. Un aspect important pe care trebuie sa il verificati este adancimea profilului. O adancime inadecvata a profilului poate determina dublarea distantei de franare, in special pe carosabil umed. De aceea acest aspect trebuie verificat cu mare atentie. Este util de stiut faptul ca adancimea minima legala a profilului este de 1,6 mm. Cei care folosesc anvelope ce nu respecta aceasta prevedere, pot avea probleme cu companiile de asigurari, care pot refuza sa le despagubeasca pagubele in cazul unui accident. Pentru a rula insa in conditii de maxima siguranta pe carosabil umed sau acoperit cu zapada, este important sa schimbati anvelopele inainte de a atinge aceasta limita. 

Performantele anvelopelor sunt influentate si de starea tehnica a sistemelor de directie, de franare si totodata de dezechilibrarea rotilor. Pentru a evita uzura prematura si neregulata a benzilor de rulare, verificati periodic convergenta rotilor, unghiurile de inclinare transversala si longitudinala ale pivotului, dar si unghiurile de inclinare ale pivotului care trebuie sa fie identice la ambele roti. Atentie mare la sistemul de franare, defectiunile lui pot duce la blocarea rotilor la franare sau franarea inegala pe roti, in plus incalzirea excesiva a jantelor si anvelopelor duce la uzura neuniforma a benzii de rulare. Daca una din anvelope are o uzura mai rapida decat celelalte pe o parte laterala, este recomandabil sa verificati aliniamentul rotilor cat mai rapid cu putinta, apoi in mod normal, rotiti cele doua anvelope de pe axa frontala pe spate astfel incat anvelopa cu uzura mai mare sa se pozitioneze pe axa din spate, totusi mare atentie pentru ca nu se rotesc anvelopele daca automobilul are dimensiuni sau profile diferite pe cele doua axe. 

Este recomandat sa circulati cu o viteza de deplasare in limitele prescrise pentru a prelungi durata de viata a anvelopelor, nu utilizati niciodata anvelope a caror categorie de viteza este inferioara vitezei maxime de deplasare a vehiculului. Performantele anvelopelor sunt influentate, in mare masura, de modul de conducere al autovehiculului. Evitati sa accelerati sau sa franati brusc, sa virati scurt si cu viteza ridicata. Trecerea cu viteza mare prin gropi, impactul cu borduri sau frecarea de acestea pot provoca defectiuni ale structurii interne ale anvelopei. Accelerarile puternice, franarile frecvente au un impact negativ asupra starii anvelopelor (la 120km/h o anvelopa se uzeaza de doua ori mai repede decat la 70km/h). Datorita fortelor ce apar in aceste conditii sunt solicitate structura si profilul anvelopei. In timpul condusului, in cazul unei pierderi a presiunii se impune oprirea, deoarece rularea cu anvelope dezumflate determina o degradare a partilor componente ale acestora. Exista riscul, in cazul in care anvelopa pierde tot aerul sa fie afectate si jantele, deoarece masina ajunge sa ruleze direct pe acestea. Se ajunge astfel la deformarea uneori ireversibila a jentii. Anvelopa trebuie demontata si trebuie cautata cauza pierderii de presiune. Orice problema aparuta in timpul rularii trebuie semnalata unui specialist care, va estima daca este necesara si posibila o reparatie. Atentie mare nu circulati cu viteza mai mare decat viteza maxima inscrisa pe anvelopele masinii dumneavoastra, prin literele specifice, riscati explozia anvelopelor dupa mai mult de 10 minute de rulare cu extra-viteza, datorita supra incalzirii lor. 

Atentie nu circulati iarna cu anvelope de vara, si invers, chiar riscati ca doar anvelopele sa ramana in viata, chiar daca pentru acestea viata este redusa la jumatate ca urmare a rularii necorespunzatoare, iar cand luati o groapa mai mare, trageti imediat pe dreapta, examinati cu atentie anvelopele implicate in incident, iar dupa caz, opriti la primul service de roti. In cazul in care anvelopa a pierdut toata sau aproape toata presiunea, trebuie sa opriti imediat autoturismul si sa va montati anvelopa de rezerva. Astfel, este recomandat sa verificati in mod regulat presiunea din anvelopa de rezerva si sa va asigurati ca o puteti folosi atunci cand aveti nevoie. Nu continuati sa conduceti cu anvelopa dezumflata deoarece acest lucru distruge structura anvelopei. Odata ce v-ati montat anvelopa de rezerva, trebuie sa mergeti la un service de anvelope specializat pentru a verifica daca anvelopa deteriorata poate fi reparata. 

Pentru performante optime se recomanda folosirea a doua seturi de roti, astfel incat unul pentru asfalt uscat si temperaturi ridicate pentru vara si unul pentru zapada si ploaie, respectiv temperaturi scazute pentru iarna. 

Depozitarea anvelopelor trebuie sa asigure mentinerea parametrilor tehnico-functionali, impiedicand uzura prematura, pierderea proprietatilor fizico-chimice, deformarea sau deteriorarea lor. Depozitarea anvelopelor se va face in incaperi inchise si curate, in care temperatura sa nu depaseasca 25 grade Celsius iar umiditatea sa nu permita aparitia condensului. Depozitarea anvelopelor se va face obligatoriu in pozitie verticala, pe suporti special destinati acestui scop, care preiau greutatea anvelopelor. Depozitarea anvelopelor in pozitie verticala in contact direct cu solul, curat si uscat, este permisa pe o perioada de maximum doua luni. Atentie la manipularea si transportul anvelopelor tubeless (fara camera de aer) asiturati toate conditiile pentru evitarea deformarii taloanelor si flancurilor. 

www.michelin.ro

In general cam acestea sunt sfaturile de intretinere a anvelopelor, de aceea recomand anvelopele performante Michelin, fiind singurul producator european cu cele mai bune rezultate la anvelope cu privire la siguranta si performanta. Intotdeauna cand achizitionati anvelope noi este recomandat la inceput sa fie rulate cu o viteza mica, mai ales daca sunt clutate si aceasta pentru a le asigura asa numita incalzire. Este recomandat de asemenea ca anvelopele noi sa se monteze set complet. 

Recomand anvelopele Michelin care au cel mai bun pret raportat la performanta si siguranta, nu uitati anvelopele de vara de la Michelin sunt perfecte pentru un autovehicul performant. In sezonul de vara schimbati cu regularitate anvelopele de vara intre ele, la un interval de 15.000 - 20.000 km. 

Articol scris pentru Blogal Initiative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro